Hoe kies ik de juiste led inbouwspots?

Scroll direct door naar:

Het kiezen van de juiste led inbouwspots hangt af van een aantal technische factoren, maar ook van uw persoonlijke stijl en smaak. In dit artikel vertellen we waar u op moet letten bij het installeren van nieuwe led inbouwspots in verschillende kamers. Ook leggen we uit hoe verschillende soorten leds kunnen bijdragen aan de sfeer in uw ruimte. Zo koopt u nooit meer de verkeerde maat led inbouwspots en creëert u de gewenste ambiance in uw huis, kantoor of bedrijfspand.

Bepaal de juiste maat led inbouwspots

Met zoveel verschillende soorten en maten led inbouwspots, is het niet altijd even makkelijk om de juiste maat spot te kiezen. Ongeacht of u nieuwe led inbouwspots wilt monteren of vervangen in uw ruimte, moet u rekening houden met twee factoren:

  1. De grootte van het zaaggat
  2. De inbouwdiepte

Echter gelden er net iets andere voorwaarden voor het vervangen van led inbouwspots dan voor het monteren van spots in een plafond zonder zaaggaten. Daarom beginnen we met het toelichten van het zaaggat en de inbouwdiepte voor het vervangen van spots en vertellen we daarna waar u rekening mee moet houden wanneer u een plafond zonder zaaggaten van led inbouwspots wilt voorzien.

De juiste maat led inbouwspots voor het vervangen van (halogeen) spots

Het is belangrijk dat u de juiste maat spots koopt wanneer u uw verlichting verwisselt. U wilt namelijk niet dat uw spot uit het plafond valt, of dat u geen ruimte overhoudt voor de bedrading. Daarom houdt u bij het kiezen van de juiste spot rekening met de grootte van het bestaande zaaggat en de inbouwdiepte.

1. De grootte van het zaaggat

Het zaaggat is het gat in uw plafond waar oude spots of lampen inzaten of inzitten en waar u nieuwe led inbouwspots in wilt monteren. Het is belangrijk om de diameter van dit zaaggat te meten en in millimeters ergens op te schrijven (zie afbeelding 1 verder naar onderen).

U kiest een passende spot voor uw zaaggat door rekening te houden met de volledige diameter en de zaagmaat van de spot. De zaagmaat is het gedeelte van de spot dat u in uw plafond klemt (afbeelding 1). De volledige diameter van de spot is de doorsnede van de spot plus de armatuur om het spotje heen (afbeelding 1).

Kies een spot waarvan de zaagmaat hetzelfde of kleiner is dan de diameter van uw zaaggat, en waarvan de volledige diameter van de spot minstens 4 millimeter groter is dan uw zaaggat. 

Een voorbeeld:
U heeft een zaaggat met een diameter van 75 millimeter. Spotjes die hierin passen hebben een maximale zaagmaat van 75 millimeter en een minimale volledig diameter van 79 millimeter (afbeelding 1).

2. De inbouwdiepte

De inbouwdiepte is de hoogte van de led (afbeelding 1). Om de inbouwdiepte voor uw spotjes te bepalen, telt u de dikte van uw verlaagde plafond en de ruimte tussen uw verlaagde plafond en het echte plafond bij elkaar op (afbeelding 1). Het voordeel van led spotjes is dat ze, in tegenstelling tot halogeenlampen, niet warm worden. We raden daarom aan om tussen het spotje en het echte plafond minimaal 2 millimeter speling te hebben.

Veel ruimte tussen echt plafond en verlaagd plafond
Wanneer er veel plek is tussen het verlaagde plafond en het echte plafond (afbeelding 1) kunt u een led inbouwspot met zowel losse als geïntegreerde trafo/driver kiezen. Een trafo is maximaal 20 millimeter hoog en komt tussen uw verlaagd plafond en echte plafond te liggen. Zorg ook hier dat u 2 millimeter speling houdt. De exacte maat van de trafo staat vermeld bij onze led inbouwspots.   

Rekenvoorbeeld
Stel uw verlaagd plafond is 15 millimeter dik en de speling tussen uw verlaagd plafond en het echte plafond is 60 millimeter. Dan raden we aan om een spot met een inbouwhoogte van minimaal 15 en maximaal 78 millimeter te nemen. Een trafo is maximaal 20 millimeter hoog, daar is in deze situatie dus genoeg plek voor.  

Weinig ruimte tussen echt plafond en verlaagd plafond
Heeft u maar enkele millimeters ruimte tussen uw verlaagd plafond en het echte plafond? Dan raden we aan om een inbouwspot met ingebouwde trafo nemen. Deze soort spot heeft namelijk maar 2 millimeter ruimte tussen het verlaagd plafond en het echte plafond nodig, doordat het grootste gedeelte van de spot in uw verlaagd plafond zit gemonteerd (afbeelding 1). 

Rekenvoorbeeld
Stel u heeft een verlaagd plafond dat 15 millimeter dik is en de ruimte tussen uw verlaagd plafond en het echte plafond is 8 millimeter, dan past een spot met geïntegreerde trafo met een inbouwhoogte van minimaal 15 en maximaal 23 millimeter. Spots met een lage inbouwdiepte of ingebouwde trafo, vindt u hier.

De juiste maat led inbouwspots voor een nieuw plafond

Heeft u een nieuw verlaagd plafond of wilt u een bestaand verlaagd plafond zonder zaaggaten voorzien van led inbouwspots? Maak dan eerst een lichtplan. Zo weet u zeker dat uw spotjes op de juiste plek komen en de ruimte optimaal belichten. Wanneer u precies weet waar u de spots gaat plaatsen, kunt u de grootte van het zaaggat en de maximale inbouwdiepte gaan bepalen.

1. De grootte van het zaaggat

Omdat u nog geen gaten in uw plafond heeft, kunt u de grootte van het zaaggat zelf bepalen. Aan de hand van uw lichtplan kiest u de spots die u mooi vindt. De zaagmaat is het gedeelte van de spot dat in het plafond klemt (afbeelding 1). De volledige diameter van de spot behelst de doorsnede van de gehele spot (afbeelding 1). Boor een gat dat dezelfde of een grotere diameter als zaagmaat heeft, maar minstens 4 mm kleiner is dan de volledige diameter van de spot.  

Rekenvoorbeeld
U heeft een mooie led inbouwspot gezien met een volledige diameter van 85 millimeter en een zaagmaat van 75 millimeter. Om deze spot passend te maken, moet uw zaaggat een minimale doorsnede van 68 millimeter, en een maximale doorsnede van 81 millimeter hebben.

2. De inbouwdiepte

Bij het bepalen van de inbouwdiepte houdt u rekening met de dikte van uw plafond (afbeelding 1) en de ruimte tussen het verlaagd plafond en het bestaande plafond (afbeelding 1). Deze twee bij elkaar opgeteld plus 2 millimeter speling vertellen u welke inbouwdiepte spot u nodig heeft (afbeelding 1).

Is de ruimte tussen uw verlaagd plafond en het echte plafond minstens 20 millimeter? Dan kunt u kiezen voor een spot met of zonder ingebouwde trafo. Heeft u minder ruimte? Dan raden wij een led inbouwspot met een geïntegreerde trafo aan.

Rekenvoorbeeld
Stel u heeft een spotje op het oog met een ingebouwde trafo en een inbouwdiepte van 15 millimeter, dan moet uw plafonddikte plus de ruimte daarboven minimaal 17 millimeter zijn. Spots met een lage inbouwdiepte of ingebouwde trafo, vindt u hier. 

de juiste maat led inbouwspot

Kies de juiste IP-waarde

De IP-waarde bepaalt de stof- en waterdichtheid van de led en daarmee ook in welke ruimte en op welke plek een led het beste werkt. Hoe hoger de IP-waarde hoe beter de spot bestendig is tegen water en stof. Bij Ledinbouwspotsleds verkopen we spots met drie verschillende IP-waardes: IP 21, IP 44 en IP 65.

IP21 spots

Spotjes met een waarde van IP21 zijn stofdicht, maar niet waterdicht. Ze worden gebruikt voor binnenshuis en zijn uitermate geschikt voor ruimtes die niet vochtig zijn. Denk aan de woonkamer, keuken, slaapkamer en het toilet. Ook voor kantoorruimtes of restaurants zijn deze spots geschikt.

IP44 spots

Spotjes met een waarde van IP44 zijn spatwaterdicht en kunnen geplaatst worden in alle ruimtes van uw huis, dus ook in de badkamer. Tevens kunnen ze buiten onder een overkapping of in een veranda of serre worden gemonteerd. Deze spots kunnen echter niet ín een afgesloten douchecabine of in de badkuip worden geplaatst en zijn ook niet geschikt voor onoverdekte plekken in de tuin.

IP65 spots

IP65 spots zijn straalwaterdicht. Dit houdt in dat ze ín de wasbak, douchcabine, badkuip, jacuzzi en het zwembad geplaatst kunnen worden. Ook op onoverdekte plekken in de tuin kan deze led inbouwspot worden gemonteerd.

Dimbaar of niet dimbaar?

Alle spots bij Ledinbouwspotsleds zijn naast dat ze gewoon aan- en uitgaan, ook dimbaar. Het is afhankelijk van uw schakelaar of u de spot daadwerkelijk kunt dimmen. Heeft u een normale lichtknopschakelaar, dan zal de spot op volle sterkte aan- en uitgaan. Heeft u een dimmer, dan kunt u de lichtintensiteit aanpassen met de draaiknop.

Of u uw lampen wilt dimmen, is een kwestie van smaak. We zien vaak dat een dimmer wordt gemonteerd in ruimtes waarin sfeer belangrijk is. Ook op de badkamer komt de dimmer steeds vaker voor. Zo kunt u ‘s ochtends met gedimd licht rustig wakker worden, en ‘s avonds goed zien als u uw tanden poetst of haartjes verwijdert.

Soms kan het voorkomen dat uw dimmer niet aansluit op de spots die u heeft. Bij Ledinbouwspotsleds garanderen we dat we altijd de juiste dimmer voor uw spot leveren. Bekijk hier onze dimmers.

Welke lichtkleur spots?

De lichtkleur van een spot wordt uitgedrukt in kelvin (k). Hoe lager de kelvin, des te warmer het licht. Bij Ledinbouwspotsleds verkopen we deze kleuren spots:

3000k, ook wel warm wit: warm wit is een wat feller, witter licht en wordt wel eens gebruikt in een hobbykamer of schuur. Deze kleur licht komt u ook tegen in klaslokalen of de wachtkamer van de dokter.

2700k, ook wel extra warm wit: extra warm wit wordt over het algemeen het vaakst gekozen. Het is een warmer, ietsjes geler licht dat veelal wordt gebruikt in de woonkamer, keuken en slaapkamer. Ook in restaurants komt u deze spotjes tegen.

Dim to warm (1800k - 2700k): Dim to warm is een nieuwe soort led. Met een dimmer kunt u de spot van 2700k geleidelijk naar 1800k draaien. Deze lampen zijn uitermate geschikt voor in de badkamer, maar ook in ruimtes waarin u afwisselt tussen geconcentreerd zijn en gezelligheid. Denk aan de verlichting boven een keukentafel. Tijdens het eten gebruikt u gezellig warm licht en na het eten, als u nog even wilt werken of lezen, draait u de lamp naar 2700k. 

Kantelbare spots

Een aantal van onze inbouwspots zijn kantelbaar. Deze kantelbare spots kunt u als normale spot installeren en naar beneden laten schijnen, of kantelen zodat u de muur of een voorwerp belicht. U kantelt de spot door het schroefje aan de zijkant ietsjes losser te draaien en de spot in de juiste hoek te duwen. Pas op dat u het schroefje niet te los draait, want dan blijft de spot niet gekantelt, maar draait deze weer naar beneden.

Welk armatuur moet ik kiezen?

Welke kleur en vorm armatuur u kiest, hangt volledig af van uw stijl en persoonlijke smaak. Wij bieden naast vierkante en ronde inbouwspots, ook een breed scala aan kleuren aan. U kunt kiezen uit: 

- Chroom 
  Bij de kleur chroom moet u denken aan de kleur van een kraan: een spiegelend grijs/zilver. 

- Nikkel
Nikkel is een geschuurd, mat chroom dat in bepaald licht een beetje brons oogt. 

- Zilver
In tegenstelling tot chroom, spiegelt zilver niet. Onze zilveren

- Wit 

- Zwart 

Uiteindelijk komt er best veel kijken bij het kiezen van de juiste led inbouwspots: van de juiste maten tot aan de kleur en vorm. Heeft u nog vragen over dit artikel of over het kiezen van de juiste led inbouwspots? Neem dan contact met ons op.

Lees meer
© Copyright 2024 Ledinbouwspotsleds Alle bedragen zijn inclusief BTW
  • iDeal
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal
  • American Express
  • Klarna
  • Bancontact
  • Apple Pay
  • Google Pay
Scroll to top