Led inbouwspots Installeren (handleiding)

Scroll direct door naar:

Het installeren van led inbouwspots lijkt een lastige klus, maar met dit eenvoudige stappenplan schijnen jouw led inbouwspots in no-time. Eerst zetten we alle benodigdheden op een rijtje. Daarna lichten we toe hoe je de nieuwe spots installeert.

In dit artikel gaan we ervanuit dat je al een lichtplan hebt gemaakt en dat je de gaten voor de led inbouwspots al in je verlaagd plafond hebt gezaagd of laten zagen. Heb je de benodigde kabels al over het verlaagd plafond liggen en hoef je alleen maar één of meerdere spots aan de stroomkabel aan te sluiten? Check dan of je genoeg led inbouwspots, lasklemmen en eventueel een dimmer hebt, zet de stroom uit en scroll dan direct door naar stappenplan led inbouwspots installeren, stap 5.

Benodigdheden installeren led inbouwspots

Voor het installeren van led inbouwspots heb je de volgende vier zaken nodig.

1. Jouw favoriete led inbouwspots

Het kiezen van led inbouwspots is afhankelijk van een aantal technische factoren en jouw persoonlijke smaak. Ons artikel “Hoe kies ik de juiste led inbouwspots” helpt je bij het selecteren van goed passende spots met de juiste waterdichtheid en lichtkleur. 

2. Een elektrische draad van 230V

Om de led inbouwspots aan elkaar, en met de plafond centraaldoos of het stopcontact te verbinden, heb je een elektrische draad van 230V nodig. Er zijn drie soorten elektrische draden:

  1. 2x0,75: voor maximaal 10 spotjes
  2. 2x1,00: voor minder of meer dan 10 spotjes
  3. 2x1,00: hittebestendig, voor minder of meer dan 10 spotjes 

Al deze elektrische draden koop je in onze webshop. De hittebestendige, elektrische draad wordt altijd in de badkamer en in andere vochtige ruimtes met veel zwaardere, elektrische apparaten gebruikt. Zo wordt de kans op kortsluiting nog kleiner. Je kunt overwegen om de 2x1,00 hittebestendige kabels overal in huis te gebruiken voor extra veiligheid.

Om de benodigde lengte van de kabel te berekenen, raden wij aan om de afstand tussen de spots op te meten en per spot 200 mm/20 cm speling aan te houden. Zo ligt de kabel niet te strak op het verlaagd plafond en kun je er makkelijker de spots aan verbinden. Tel hier ook de afstand tussen de plafond centraaldoos naar de eerste spot bij op. 

Formule: 
Afstand tussen plafond centraaldoos en eerste spot in mm 
Afstand tussen spots in mm + (200 mm x aantal spots)                    +
_________________________________________________________
= Benodigde lengte elektrische draad  

3. Een dimmer of lichtknopschakelaar

Onze led inbouwspots kun je verbinden met een dimmer of een gewone lichtknopschakelaar. Met een dimmer ben je baas over je eigen licht en bepaal je de sfeer in de ruimte. Wanneer je een van onze dimmers bij jouw led inbouwspots bestelt, heb je de garantie dat de spotjes volledig aan- en uitgedraaid kunnen worden en dat ze niet zullen knipperen of irritant gaan brommen. 

4. Genoeg lasklemmen

De meest gebruiksvriendelijke manier om spots te installeren, is met de Wago lasklem. We verkopen drievoudige Wago lasklemmen in onze webshop. Deze kun je gebruiken om 2 of 3 kabels aan elkaar te verbinden. Je kunt de kabels ook met kroonsteentjes verbinden, echter wordt het dan een iets minder eenvoudige klus.

Je hebt 2 lasklemmen nodig om de plafond centraaldoos met de elektrische draad te verbinden en per spot heb je 2 lasklemmen nodig.

Formule: 

aantal spotjes x 2      +
___________________
Aantal benodigde lasklemmen


Je gebruikt de lasklem door het oranje klemmetje te openen, de kabel - met c.a. 3 mm ontbloot koper - erin te schuiven en het klemmetje weer te sluiten. 

Meer informatie over het gebruik van lasklemmen, vind je hier

5. Optioneel: stekker

Is het niet mogelijk of wenselijk om de led inbouwspots te verbinden aan de plafond centraaldoos? Dan kun je ervoor kiezen om de spotjes aan een stekker te verbinden. Zo bedien je jouw spots met een stekkerdoos. Dit komt vaker voor bij spotjes die in een kast zijn gemonteerd of bij opbouwspots.
Leed hier hoe je led inbouwspots aan een stekker verbindt

Parallel schakelen/doorlussen van led inbouwspots

Led inbouwspots worden altijd parallel geschakeld. Dit wordt ook wel doorlussen genoemd. Bij parallel schakelen worden de begin- en eindpunten van de spotjes met elkaar verbonden. Valt een spotje uit, dan blijft de rest schijnen. 

We raden niet aan om de spots serie te schakelen. Gaat één spotje kapot? Dan zit je zonder verlichting.  

Hieronder vind je de parallel aansluitschema’s voor led inbouwspots met en zonder trafo. Het is handig om het juiste aansluitschema voor de spotjes bij de hand te houden tijdens de installatie.

 
Afbeelding 1: Parallel aansluitschema voor spots met trafo
 
 
Afbeelding 2: Parallel aansluitschema voor spots zonder trafo
 

Stappenplan installeren led inbouwspots

Je installeert led inbouwspots in een aantal eenvoudige stappen. Heb je alle kabels al op het plafond liggen en hoef je enkel de spots te verwisselen? Bekijk dan stap 1 en stap 5, en begin bij stap 6, punt 6. 

Stap 1: zet de stroom uit

Zet de stroom uit in de ruimte waar je de led inbouwspots gaat installeren. Veiligheid gaat boven alles. 

Stap 2: verbind de stroomkabel met de plafond centraaldoos 

Met 2 lasklemmen verbind je de stroomkabel met de plafond centraaldoos. 

  1. Haal met een mesje of kabelstripper 20 millimeter (2 centimeter) van het witte beschermende rubber van de stroomkabel weg, zodat de blauwe en bruine kabel te zien zijn (afbeelding 4).  
  2. Haal ongeveer 3 millimeter blauw en bruin rubber weg, zodat het koper bloot komt te liggen (afbeelding 5).
  3. Verbind met 1 lasklem de bruine kabel uit de plafond centraaldoos met de bruine kabel in de stroomkabel (afbeelding 6). 
  4. Verbind met de andere lasklem de blauwe kabel uit de plafond centraaldoos met de blauwe kabel uit de stroomkabel (afbeelding 6). 

Het middelste klemmetje blijft bij beide lasklemmen leeg. Pas op: verbind geen bruine kabel met een blauwe kabel. Dat veroorzaakt kortsluiting. 

Stap 3: trek de stroomkabel over het plafond

Trek de stroomkabel over het plafond en laat bij ieder zaaggat een lus van 200 mm/ 20 cm uit het plafond hangen. Zo kun je later eenvoudiger de led inbouwspots monteren. 

Stap 4: haal de spotjes van de connector af (spots met externe trafo)

De connector verbindt de spot met de trafo. Door de spotjes van de connector af te halen, kun je eenvoudiger de kabels met elkaar verbinden en de trafo makkelijker wegwerken op het verlaagd plafond.

Haal de spotjes van de connector af, door ze voorzichtig van het verbindingsstuk af te draaien.

Stap 5: Installeer één voor één de led inbouwspots

1. Knip een stroomkabellus door.

Afbeelding 3: 1. Knip een stroomkabellus door
 

2. Haal met een mesje of kabelstripper 20 millimeter (2 centimeter) van het witte beschermende rubber weg, zodat de blauwe en bruine kabel te zien zijn.

Afbeelding 4: 2. Leg 20 mm blauwe en bruine kabel bloot
 

3. Haal ongeveer 3 millimeter blauw en bruin rubber weg, zodat het koper bloot komt te liggen.

Afbeelding 5: 3. Leg 3 mm koper bloot
 

4. Verbind met de lasklem de blauwe kabels weer aan elkaar. Doe dit door een blauwe draad in het linker klemmetje te klemmen en een blauwe draad in het rechter klemmetje te klemmen. De middelste klem blijft leeg. (afbeelding 6)

5. Herhaal stap 4 met de bruine kabels. (afbeelding 6) 

Afbeelding 6: 4&5. Verbind de blauwe en bruine kabels aan elkaar.


6. Klem de kabeltjes van de trafo of de spot met ingebouwde trafo in de lasklem. 

Led inbouwsspot met ingebouwde trafo: Klem de bruine kabel in de lasklem met de bruine kabels. Klem de blauwe kabel in de lasklem met de blauwe kabels. Pas op: verbind geen bruin met blauw, dan wordt er kortsluiting veroorzaakt.

Afbeelding 7: 6. Verbind de spot met ingebouwde trafo aan de stroomkabel

Led inbouwspot met externe trafo: klem de witte kabels van de trafo in de middelste klemmetjes van de lasklemmen. Het maakt niets uit welke kabel in welke lasklem gaat. (afbeelding 1)

Afbeelding 8: 6. Verbind de inbouwspot met externe trafo aan de stroomkabel

7. Plaats de led inbouwspot in het plafond. Voor een spot met ingebouwde trafo werkt het net iets anders dan bij een spot met externe trafo: 

Led inbouwspot met ingebouwde trafo: plaats de spot in het plafond. Doe dit door de spot vast te klemmen met de veertjes. 

Afbeelding 9: 7. Plaats de spot met ingebouwde trafo in het plafond. 

Led inbouwspot met externe trafo: Leg de trafo op het verlaagd plafond, draai de spot in de connector en plaats de spot in het plafond. Doe dit door de spot vast te klemmen met de veertjes.

Afbeelding 10: 7. Leg te trafo op het verlaagd plafond en klem de spot in het plafond. 

8. Herhaal dit stappenplan bij het installeren van alle led inbouwspots


Lees meer
© Copyright 2025 Ledinbouwspotsleds Alle bedragen zijn inclusief BTW
  • iDeal
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal
  • American Express
  • Klarna
  • Bancontact
  • Apple Pay
  • Google Pay
Scroll to top